Οδοντοστοιχία από σιλικόνη, χωρίς ουρανίσκο. Γίνεται;

Αν χάνετε όλα τα δόντια σας και πρόκειται να βάλετε οδοντοστοιχία, θα έχετε σίγουρα ακούσει πολλές γνώμες συχνά διαφορετικές μεταξύ τους, για αυτή την κινητή προσθετική εργασία.

Άλλος λέει, ότι έβαλα τη μασέλα και από την πρώτη μέρα, τη συνήθισα.

Άλλος λέει ότι “δεν την αντέχω καθόλου, μου φέρνει εμετό”.

Ένας τρίτος, έχει φτιάξει ήδη 3 ζευγάρια και τα κουβαλάει σε σακουλάκι. Μέχρι που πήγε σε έναν τεχνίτη στη γειτονιά του και του έφτιαξε μία φτηνή οδοντοστοιχία καλύτερη από οποιονδήποτε οδοντίατρο.

“Τι απ’ όλα αυτά ισχύει;” θα αναρωτιέστε. Θα μπορέσετε να συνηθίσετε την ολική οδοντοστοιχία;

Η αλήθεια είναι πως οι οδοντοστοιχίες δεν είναι κάτι σπάνιο. Στην Ελλάδα, σε μία μελέτη που έγινε το 2005 και κατέγραψε την υγεία του πληθυσμού, διαπιστώθηκε πως το 32% των ανθρώπων που είναι άνω των 65, φοράει οδοντοστοιχία.

Ελπίζουμε πως όπως περνούν τα χρόνια, βελτιώνετε η στοματική υγεία και πως αυτοί οι αριθμοί θα πέσουν αλλά οι ολικές οδοντοστοιχίες, οι  μασέλες όπως τις λέμε στην καθημερινότητα, είναι εργασίες απαραίτητες σε πολλούς από εσάς, που έχετε χάσει όλα σας τα δόντια.

Πρώτη φήμη που συνοδεύει τις οδοντοστοιχίες, είναι ότι θα βάλετε μία μασέλα και θα το καταλάβουν όλοι.

Δεν ισχύει. Μία σωστά κατασκευασμένη οδοντοστοιχία φτιάχνεται με μεγάλη προσοχή και με μια σειρά από διαγνωστικά στάδια. Στην ουσία θα πρέπει να μετρήσουμε το ύψος του προσώπου, να καταγράψουμε τον τρόπο με τον οποίο συγκλίνουν οι γνάθοι, να στηρίξουμε κατάλληλα το χείλος, να διαλέξουμε δόντια που ταιριάζουν στην ηλικία σας, στο σχήμα του προσώπου σας και όλα αυτά θα βοηθήσουν να κατασκευάσουμε μια οδοντοστοιχία, την οποία δε θα την καταλαβαίνει κανείς.

Μάλιστα, έχουμε τη δυνατότητα να μιμηθούμε και στοιχεία των φυσικών σας δοντιών, να αντιγράψουμε το χρώμα των δοντιών σας ή κάποια χαρακτηριστικά που είχαν, είτε στην περίπτωση που έχετε ακόμα δόντια στο στόμα, είτε από μια παλιά φωτογραφία.

Η σωστά κατασκευασμένη οδοντοστοιχία δε φαίνεται, δε ξεχωρίζει, αντιθέτως μπορεί να βελτιώσει πάρα πολύ την εικόνα του στόματός σας, να σας βοηθήσει να φαίνεστε πολύ νεώτεροι/ες.

Δεύτερος μύθος σχετικά με την οδοντοστοιχία είναι πως η οδοντοστοιχία θα σας ‘’χτυπάει’’, για αυτό πρέπει να τη φτιάξετε από μία σιλικόνη, να είναι μαλακή.

Δεν ισχύει. Οι οδοντοστοιχίες είναι φτιαγμένες από ακρυλικό, ένα υλικό το οποίο είναι σκληρό, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που μπορεί να τραυματίζει. Μια οδοντοστοιχία ‘’χτυπάει’’ γιατί είναι κάπου πιο μεγάλη από αυτό που μπορούν να αντέξουν οι μύες και οι ιστοί μέσα στο στόμα. Αν, λοιπόν, απευθυνθείτε στον οδοντίατρο και τροχίσει αυτό το σημείο που ενοχλεί, η οδοντοστοιχία θα πάψει να χτυπάει και δε θα σας ενοχλεί καθόλου το ότι είναι σκληρή.

Αντιθέτως, μαλακές οδοντοστοιχίες φτιαγμένες από σιλικόνη δεν έχουν σταθερότητα, δε μπορείτε να μασήσετε με αυτές και δε μπορούμε και να τις γεμίσουμε όταν χρειαστεί και για αυτό τις θεωρούμε ακατάλληλες. Πρόκειται για ένα εμπορικό εύρημα, το οποίο δεν έχει εφαρμογή στην πράξη.

Τρίτος μύθος είναι ότι ‘’θα την κάνω χωρίς ουρανίσκο, γιατί μου φέρνει εμετό’’.

Το αντανακλαστικό του εμετού είναι ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό, πάρα πολύ χρήσιμο, μας προστατεύει αλλά είναι αλήθεια πως σε κάποιους ανθρώπους είναι πιο έντονο σε σχέση με κάποιους άλλους.

Για να είναι μια οδοντοστοιχία κατάλληλη και να μη σας φέρνει εμετό, θα πρέπει αρχικά να είναι σταθερή, να μη κουνιέται. Για να μη κουνιέται η άνω οδοντοστοιχία, θα πρέπει να φτάνει στο κατάλληλο σημείο, να έχει δηλαδή και ουρανίσκο. Έτσι θα είναι σταθερή και θα μειώσει την πιθανότητα να σας ενεργοποιήσει το αντανακλαστικό του εμέτου.

Μπορεί να χρειαστεί να γίνει μια ρύθμιση στο τελείωμα της οδοντοστοιχίας για να βοηθηθείτε, αλλά η οδοντοστοιχία χωρίς ουρανίσκο δε θα σας εξυπηρετήσει, αντιθέτως θα ενεργοποιεί περισσότερο το αντανακλαστικό του εμέτου.

Πολύ βασικό επίσης για να ξεπεράσετε το άγχος του αντανακλαστικού του εμέτου είναι η οδοντοστοιχία να σας αρέσει, να σας ευχαριστεί, διότι αυτό θα σας δώσει και την ψυχική δύναμη που χρειάζεται για να ξεπεράσετε τις δυσκολίες που συνοδεύουν τη χρήση της.

Τέταρτος μύθος είναι ότι τώρα που την έφτιαξα δε χρειάζεται να ανησυχώ για το στόμα μου.

Δεν ισχύει. Θα πρέπει καταρχάς να καθαρίζετε την οδοντοστοιχία σας μετά από κάθε γεύμα, να απομακρύνετε δηλαδή από αυτήν υπολείμματα τροφών. Αυτό γίνεται κάτω από τρεχούμενο νερό με μια ειδική βούρτσα για οδοντοστοιχίες και λίγο σαπούνι. Κάθε εβδομάδα θα πρέπει να τη φροντίζετε καθαρίζοντάς την με ειδικές ταμπλέτες, οι οποίες κάνουν βαθύτερο καθαρισμό.

Επίσης, θα πρέπει να τη βγάζετε από το στόμα σας για αρκετές ώρες στη διάρκεια του 24ώρου. Βλέπουμε συνήθως να γίνεται αυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν, όμως, για προσωπικούς λόγους δε θέλετε να το κάνετε στη διάρκεια της νύχτας θα πρέπει οπωσδήποτε να τη βγάζετε κάποιες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι ξεκουράζονται οι ιστοί και δίνετε στο στόμα τη δυνατότητα να διατηρήσει την υγεία του.

Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι να μην επιτρέπετε στην οδοντοστοιχία να τραυματίζει τους ιστούς για μακρύ χρονικό διάστημα. Αν δηλαδή έχετε ένα τραύμα στο στόμα πρέπει γρήγορα να πάτε στον οδοντίατρο, να το ρυθμίσει διότι ο χρόνιος τραυματισμός, δεν είναι καλό να υπάρχει μέσα στο στόμα.

Ο τελευταίος μύθος είναι ότι αφού φτιάξαμε την οδοντοστοιχία, δεν θα ασχοληθούμε ποτέ ξανά με τα δόντια μας.

Δεν ισχύει. Η οδοντοστοιχία φθείρεται. Φθείρονται και τα ούλα που στηρίζουν την οδοντοστοιχία καθώς περνάει ο χρόνος, συρρικνώνονται. Ειδικά, αν κάνατε πρόσφατες εξαγωγές θα πρέπει να γεμίσετε την οδοντοστοιχία για να είναι σταθερή στη θέση της.

Ακόμη κι αν δεν έχετε κάνει πρόσφατες εξαγωγές, κάθε δύο χρόνια υπολογίστε πως η οδοντοστοιχία σας πρέπει να γεμίζει. Παράλληλα, επειδή μασάτε, ειδικά στην περίπτωση που στην άλλη σας γνάθο έχετε φυσικά δόντια, τα ακρυλικά δόντια της οδοντοστοιχίας τρίβονται, λιώνουν,έχουν φθορά.

Γίνονται αλλαγές κατά την χρήση της οδοντοστοιχίας οι οποίες είναι  σταδιακές και δεν τις καταλαβαίνετε αλλά έχουν πολύ μεγάλη αξία για το πως φαίνεται το στόμα σας και το πως λειτουργεί. Το πρόσωπο αρχίζει και βουλιάζει, η κάτω γνάθος μπορεί να βγαίνει προς τα έξω, να φαίνεται σαν να είναι πιο μεγάλη. Το άνω χείλος δεν στηρίζεται σωστά. Έντονες γραμμές εμφανίζονται γύρω από τη μύτη.

Όλα αυτά είναι σημάδια πως χρειάζεται να φτιάξετε μία καινούργια οδοντοστοιχία η οποία θα έρθει ξανά να συμπληρώσει όλα τα στοιχεία του στόματος που έχουν χαθεί και με αυτόν τον τρόπο, να φέρει ξανά την ισορροπία στο πρόσωπο σας.

Υπάρχουν στο κανάλι αυτό δύο πάρα πολύ χρήσιμα βίντεο για τους ανθρώπους που έχετε οδοντοστοιχίες.

Το πρώτο είναι ένα βίντεο το οποίο μιλάει για το αν θα πρέπει να βγάλετε τα δόντια σας και να βάλετε οδοντοστοιχία γιατί έχετε κουραστεί να τα φροντίζετε και το δεύτερο μιλάει για τις σταθερές οδοντοστοιχίες, πως μπορεί μια οδοντοστοιχία να μην κινείται μέσα στο στόμα.

Είναι βίντεο με πολλές χρήσιμες συμβουλές, πολύ δημοφιλή στο κανάλι, που πιστεύω θα σας βοηθήσουν.

Μοιραστείτε το