Οδοντοστοιχίες

Οδοντοστοιχία ονομάζεται η κινητή προσθετική εργασία, που συμπληρώνει τα δόντια που λείπουν.

Υπάρχουν δύο είδη οδοντοστοιχιών:

  • η ολική  οδοντοστοιχία (ή μασέλα) για τις περιπτώσεις που λείπουν όλα τα δόντια σε μία γνάθο. Η ολική οδοντοστοιχία στηρίζεται μόνο στα ούλα, και
  • η μερική οδοντοστοιχία (ή μηχανάκι), που χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν ακόμη μερικά δόντια που χρησιμεύουν ως στηρίγματα. Η μερική οδοντοστοιχία στηρίζεται σε δόντια ή σε δόντια και ούλα ταυτόχρονα.

 

Αν χάνετε και τα τελευταία δόντια που υπάρχουν στο στόμα σας και δεν θέλετε να μείνετε ούτε στιγμή χωρίς δόντια, τότε μπορεί να σας εξυπηρετήσει μια άμεση οδοντοστοιχία.

Άμεση, ονομάζεται η οδοντοστοιχία που κατασκευάζεται πριν την εξαγωγή των δοντιών και τοποθετείται στο στόμα στο ίδιο ραντεβού με τις εξαγωγές των δοντιών.

Οι άμεσες οδοντοστοιχίες, είναι εξαιρετική λύση για ασθενείς που δεν θέλουν να μείνουν χωρίς δόντια ούτε μια στιγμή.

Στο ιατρείο μας οι ολικές οδοντοστοιχίες που φτιάχνονται όταν ένας ασθενής μας πρόκειται να χάσει τα τελευταία πρόσθια δόντια, είναι πάντα άμεσες.

Οι ασθενείς με τις άμεσες οδοντοστοιχίες μπορούν να μιλήσουν, να φάνε και να χαμογελάσουν από την πρώτη στιγμή μετά την εξαγωγή των τελευταίων δοντιών τους, γιατί δεν μένουν χωρίς δόντια ούτε στιγμή.

Οι άμεσες οδοντοστοιχίες επιτρέπουν να αντιγράψουμε χαρακτηριστικά των φυσικών δοντιών όπως το σχήμα, την θέση και το χρώμα τους εφόσον το επιθυμούμε.

Όταν τις τοποθετούμε στο στόμα, αμέσως μετά την εξαγωγή των τελευταίων δοντιών, δύσκολα γίνεται αντιληπτή η διαφορά στο χαμόγελο και την εμφάνιση του προσώπου σας.

Μια ακόμη χρήσιμη λύση, είναι η επένθετη οδοντοστοιχία.

Επένθετες ονομάζονται οι οδοντοστοιχίες, που στηρίζονται σε ρίζες των δοντιών σας με την βοήθεια μικρών συγκρατητικών μηχανισμών.

Όταν στο στόμα υπάρχουν ακόμη μερικά δόντια με μέτρια πρόγνωση, μπορούμε να τα κόψουμε στο ύψος των ούλων και να τοποθετήσουμε στο εσωτερικό τους ένα μηχανισμό που συγκρατεί την οδοντοστοιχία και την κάνει πιο σταθερή.

Όταν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τα δόντια-στηρίγματα χαθούν, η οδοντοστοιχία παραμένει ίδια και ενώ έχει μεγαλύτερη κινητικότητα, εσείς την χρησιμοποιείτε εύκολα γιατί στο μεταξύ την έχετε συνηθίσει στο στόμα σας.

Επένθετη οδοντοστοιχία μπορούμε να κατασκευάσουμε και πάνω σε οδοντικά εμφυτεύματα, ώστε να βελτιώσουμε την απόδοση μιας ολικής οδοντοστοιχίας.

ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ

Δείτε περιστατικά από το ιατρείο μας που αντιμετωπίστηκαν με οδοντοστοιχίες και μάθετε χρήσιμες πληροφορίες στην περιγραφή των φωτογραφιών.

Προχωρήστε με το βέλος δεξιά, για περισσότερες φωτογραφίες από κάθε περιστατικό.

 

Χαμόγελο ασθενούς με οδοντοστοιχία
Βελτίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου, με οδοντοστοιχία
Άμεση ολική οδοντοστοιχία
Επένθετη οδοντοστοιχία, στηριγμένη σε φυσικά δόντια
Αντικατάσταση ολικής οδοντοστοιχίας με νέα
Ερωτησεις
  1. Θα συνηθίσω τις καινούργιες οδοντοστοιχίες;

    Οι καινούργιες οδοντοστοιχίες δυσκολεύουν όλους τους ασθενείς τον πρώτο καιρό.

    Κινούνται στο στόμα και πρέπει να μάθετε να μιλάτε και να τρώτε με αυτές.

    Καθώς όμως η γλώσσα και οι μύες του προσώπου συντονίζονται και αποδέχονται την παρουσία τους, η χρήση της γίνεται πιο εύκολη.

    Πολλοί από τους ασθενείς μας λειτουργούν θαυμάσια με τις οδοντοστοιχίες τους μετά την πάροδο της περιόδου προσαρμογής και τις αισθάνονται σαν τα δικά τους δόντια.

    Υπάρχουν όμως άνθρωποι που χρειάζονται μεγαλύτερη σταθερότητα και συγκράτηση για να νιώσουν αυτοπεποίθηση, όπως και μερικοί που δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με την ιδέα μια εργασίας που κινείται στο στόμα.

    Σε αυτές τις περιπτώσεις οι λύσεις με τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι χρήσιμες.

  2. Σε τι διαφέρει μια απλή οδοντοστοιχία, από μια άμεση οδοντοστοιχία;

    Συνήθως όταν θέλουμε να κατασκευάσουμε μια οδοντοστοιχία,  περιμένουμε κάποιο διάστημα για να επουλωθούν τα σημεία των εξαγωγών .

    Παλαιότερα οι ασθενείς περίμεναν μέχρι και 6 μήνες για την κατασκευή μιας οδοντοστοιχίας.

    Στην εποχή μας όμως, κανείς δεν θέλει να γίνει αντιληπτό πως έχασε τα δόντια του.

    Η άμεση οδοντοστοιχία αποτελεί την λύση του προβλήματος.

    ‘Αμεση ονομάζεται η οδοντοστοιχία γιατί τοποθετείται στο στόμα, στο ίδιο ραντεβού που γίνονται οι εξαγωγές των δοντιών.

  3. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα μιας άμεσης οδοντοστοιχίας;

    Πλεονεκτήματα άμεσης οδοντοστοιχίας:

        • Οι ασθενείς δεν μένουν ούτε λεπτό χωρίς δόντια. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου δεν αλλοιώνονται.
        • Ο/Η οδοντίατρος χρησιμοποιεί τα χαρακτηριστικά των φυσικών δοντιών (χρώμα, σχήμα, μέγεθος ) που υπήρχαν στο στόμα, για να κατασκευάσει μια οδοντοστοιχία που μοιάζει  πολύ στην προηγούμενη κατάσταση και δύσκολα γίνεται αντιληπτή από τον περίγυρο.

    Μειονεκτήματα άμεσης οδοντοστοιχίας:

        • Η οδοντοστοιχία μπορεί να χρειαστεί αναπροσαρμογή αμέσως μετά την εξαγωγή των δοντιών
        • Συνήθως μετά από 6 μήνες η συγκράτηση της δεν είναι ικανοποιητική, γιατί έχει μεσολαβήσει η απορρόφηση του οστού στις περιοχές όπου βγήκαν τα δόντια. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται εύκολα με αναπροσαρμογή (γέμισμα).
        • Δεν μεσολαβεί πρόβα των πρόσθιων δοντιών και δεν   μπορείτε να δείτε την οδοντοστοιχία του, παρά μόνο όταν αυτή είναι τελειωμένη.

  4. Είναι δύσκολο να βγουν τα δόντια και να μπει κατευθείαν η οδοντοστοιχία;

    Τεχνικά δεν είναι δύσκολο, ούτε για τον οδοντίατρο ούτε για τον ασθενή.

    Αν υπάρχουν πολλά δόντια που πρέπει να εξαχθούν, τότε ξεκινάμε την θεραπεία με την εξαγωγή δοντιών στην πίσω περιοχή του στόματος, που δεν έχουν μεγάλη σημασία για την αισθητική.

    Έτσι μειώνεται ο αριθμός των δοντιών που χρειάζεται να εξαχθούν την τελευταία στιγμή και η προσαρμογή είναι πιο ήπια.

    Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για να μην προτιμήσετε μια άμεση οδοντοστοιχία, αρκεί ο οδοντίατρος σας να είναι εξοικειωμένος με την τεχνική κατασκευής της.

    Στο ιατρείο μας, όλες οι οδοντοστοιχίες που κατασκευάζουμε για ασθενείς που χάνουν τα τελευταία πρόσθια φυσικά τους δόντια είναι άμεσες.

Videos
Δείτε και άλλα videos στο κανάλι του ιατρείου στο YouTube @DentArtistry
Οδοντοστοιχίες. Άμεσες, επένθετες και οδηγίες για νέους χρήστες
Μερική οδοντοστοιχία, όταν λείπουν ΠΟΛΛΑ δόντια