Μαύρα τρίγωνα. Πως διορθώνονται;
Τα μαύρα τρίγωνα, είναι οι μικροί τριγωνικοί χώροι, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στο δόντι και στο ούλο.
Είναι κενοί χώροι, αλλά επειδή μέσα από αυτό προβάλλει το στόμα μας, φαίνονται πολλές φορές σαν να είναι μαύροι ή σαν να έχει σφηνωθεί ένα κομμάτι τροφής εκεί.
Μαύρα τρίγωνα μπορούν να εμφανιστούν σε ανθρώπους οι οποίοι αντιμετώπισαν μετά από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα.
Η θεραπεία δεν είναι αυτή που δημιούργησε τους μαύρους χώρους. Αυτό που οδήγησε στον κενό χώρο, είναι ότι εκεί υπήρχε μία φλεγμονή οπότε όταν αυτή υποχώρησε και τα ούλα ξεπρήστηκαν, εμφανίστηκαν οι μαύροι τριγωνικοί χώροι.
Δεύτερος πιθανός λόγος, είναι τα δόντια σας έχουν τριγωνικό σχήμα. Όταν τα δόντια είναι στενά, κοντά στο σημείο που ανατέλλουν μέσα από το ούλο, δεν πιέζουν το ούλο αρκετά για να έρθει και να καλύψει αυτό το χώρο και αυτό μπορεί να συμβεί και στους ανθρώπους μετά την ορθοδοντική θεραπεία.
Τέλος, παρατηρώ μερικές φορές, άνθρωποι οι οποίοι χρησιμοποιούν μεσοδόντια βουρτσάκια, μεγαλύτερα από το κατάλληλο μέγεθος, υπάρχει περίπτωση να τραυματίσουν την περιοχή ανάμεσα στο δόντι και στο ούλο και αυτό να οδηγήσει στην υποχώρηση του ούλου και στη δημιουργία αυτού του κενού χώρου.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε;
Η πιο απλή λύση είναι να τοποθετήσουμε σε αυτόν τον χώρο σύνθετη ρητίνη.
Η σύνθετη ρητίνη έχει πολύ μεγάλο εύρος χρωμάτων και μπορεί να γυαλιστεί πάρα πολύ καλά, για να τοποθετηθεί και στην αισθητική ζώνη και να αποδώσει ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Είναι συντηρητική τεχνική, δεν μπορεί να βλάψει τα δόντια σας, μπορεί να γίνει ακόμη και χωρίς αναισθησία αλλά προϋποθέτει έναν πάρα πολύ έμπειρο γιατρό, ώστε να μπορεί αυτό να κατασκευαστεί σωστά.
Aν τοποθετηθεί σύνθετη ρητίνη ανάμεσα στο δόντι και στο ούλο και αυτό δεν γίνει με τον σωστό τρόπο, υπάρχει περίπτωση εκεί να κατακρατούνται υπολείμματα τροφής ή μικροβιακή πλάκα και αυτό να οδηγήσει σε ερεθισμό των ούλων και σε μία φλεγμονή σε περιοχή.
Η σύνθετη ρητίνη είναι ένα υλικό που στα κατάλληλα χέρια, μπορεί να δώσει θαυμάσια αποτελέσματα. Τοποθετείται και στα δύο δόντια, αριστερά και δεξιά του τριγώνου και μπορεί να αλλάξει ελαφρώς το σχήμα των δοντιών.
Μειονέκτημά της σύνθετης ρητίνης, είναι πως επειδή είναι πορώδης, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο ζείτε, μπορεί στο πέρασμα του χρόνου να απορροφήσει χρωστικές μέσα από το στόμα, και να αρχίσετε να παρατηρείτε, μετά από πέντε περίπου χρόνια, την ύπαρξή της σε αυτό το σημείο. Μπορεί εύκολα να αλλαχθεί, να αφαιρεθεί δηλαδή, και να τοποθετηθεί ξανά μία σύνθετη ρητίνη, για να κλείσει το μαύρο τρίγωνο ξανά.
Δεύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα μαύρα τρίγωνα, είναι η ορθοδοντική. Αν έχετε τριγωνικά δόντια μπορεί ο ορθοδοντικός να αφαιρέσει μια μικρή ποσότητα αδαμαντίνης, ανάμεσα στα δόντια και στη συνέχεια με διαφανείς νάρθηκες ή με σιδεράκια, να μεταφέρει τα δόντια πιο κοντά μεταξύ τους.
Άλλη λύση που μπορεί να εφαρμοστεί είναι οι όψεις πορσελάνης, ειδικά αν έχετε πολλά μαύρα τρίγωνα σε πολλά δόντια. Ή αν παράλληλα αντιμετωπίζετε και άλλου είδους προβλήματα με τα δόντια σας, δεν σας αρέσει το χρώμα ή το σχήμα τους.
Εάν έχετε πολλούς μεσοδόντιους χώρους, οι όψεις πορσελάνης μας δίνουν τη δυνατότητα να κατανείμουμε την αύξηση στο μέγεθος των δοντιών, σε περισσότερα δόντια και να κάνουμε λιγότερη ορατή την αλλαγή στο σχήμα των δοντιών.
Οι όψεις πορσελάνης είναι μία θαυμάσια λύση αλλά είναι αρκετά πιο ακριβή από τις όψεις ρητίνης. Απαιτεί περισσότερη προσοχή και από τον οδοντίατρο και από εσάς και χρειάζεται και λίγο περισσότερο χρόνο να αφιερώσετε σε αυτή την μέθοδο προκειμένου να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα και να έχει επιτυχία.
Τέλος, συζητιέται αρκετά η δυνατότητα να τοποθετηθεί στο ούλο αντίστοιχα με το μαύρο τρίγωνο, υαλουρονικό οξύ.
Υπάρχει όμως μια ιδιαιτερότητα μέσα στο στόμα, την οποία πρέπει να γνωρίζετε. Το υαλουρονικό οξύ δεν τοποθετείται μέσα στα ούλα με την ίδια ευκολία όπως τοποθετείται στο δέρμα. Γιατί και το ούλο είναι πολύ πιο συμπαγές, δεν έχει ελαστικότητα, όπως έχει το δέρμα και έτσι ελάχιστη είναι η ποσότητα υαλορονικού οξέος που μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στο ούλο για να το φουσκώσει, ας πούμε, για να καλύψει το μαύρο τρίγωνο. Θα πρέπει ο χώρος αυτός να είναι πάρα πολύ μικρός για να έχουμε αποτέλεσμα.
Επίσης, το υαλουρονικό οξύ είναι μία προσωρινή λύση. Σε έξι με δώδεκα μήνες θα πρέπει να το επαναλάβετε και έτσι γίνεται κοστοβόρο και προσωρινό.