Γιατί υποχωρούν τα ούλα μου; 7 τρόποι για να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ την υποχώρηση των ούλων

Η υποχώρηση των ούλων, είναι μία κατάσταση στην οποία τα ούλα αποκολλώνται από το δόντι, υποχωρούν και φεύγουν από τη θέση τους.

Τα δόντια σας γίνονται πιο μεγάλα σε μέγεθος, μακραίνουν μπορεί να παρατηρήσετε πως φαίνεται η ρίζα του δοντιού  η οποία είναι πιο σκούρα σε χρώμα.

Μπορεί επίσης κάποιο δόντι σας, να φαίνεται σκαμμένο κοντά στα ούλα, μπορεί να έχετε ευαισθησία σε θερμικά ερεθίσματα κυρίως στα κρύα νερά.

Υπάρχει περίπτωση επίσης να έχετε υποχώρηση των ούλων και να μην την έχετε αντιληφθεί και γι αυτό έχει μεγάλη αξία να πηγαίνετε τακτικά στον οδοντίατρο για να εξετάζει εκτός από τα δόντια και τα ούλα σας και να σας καθοδηγεί ανάλογα.

Ποιοι είναι οι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν υποχώρηση των ούλων;

Πρώτος πιθανός λόγος, είναι η περιοδοντίτιδα.

Η περιοδοντίτιδα είναι μία σοβαρή φλεγμονή των ούλων, η οποία προσβάλλει τόσο τα ούλα όσο και το οστό που στηρίζει τα δόντια. Ξεκινά με τη μορφή μιας ουλίτιδας και αν είναι η αθεράπευτη, μπορεί να μεταπέσει σε περιοδοντίτιδα.

Στην περιοδοντίτιδα το οστό που στηρίζει τα δόντια χάνεται, τα δόντια κουνιούνται μετακινούνται από τη θέση τους και στο τέλος κατά τ άλλα υγιή δόντια, μπορεί να χαθούν και να φύγουν από το στόμα.

Η περιοδοντίτιδα αντιμετωπίζεται με αποξέσεις, που εφαρμόζει ο/η οδοντίατρος ή ένας/μία εξειδικευμένος/η περιδοντολόγος με τις οποίες καθαρίζει τη ρίζα των δοντιών και  τους βαθιούς θυλάκους. Παράλληλα ο/η  γιατρός σας ενεργοποιεί, σας μαθαίνει πώς να βουτσίζετε τα δόντια σας και σας βάζει και σε ένα πρόγραμμα συντήρησης του αποτελέσματος που σημαίνει ότι κάθε 3 έως 6 μήνες, πρέπει να πηγαίνετε ξανά στο γιατρό για να καθαρίζονται τα δόντια σας για να διατηρηθεί σταθερό το αποτέλεσμα της περιοδοντικής θεραπείας.

Δεύτερος λόγος για να αντιμετωπίσετε πρόβλημα υποχώρησης των ούλων είναι η πλημμελής στοματική υγιεινή.

Πιθανότατα γνωρίζετε πως πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές τη μέρα για 2 λεπτά και να καθαρίζουμε και ανάμεσα στα δόντια.

Ο σκοπός είναι να αφαιρέσουμε τη μικροβιακή πλάκα που υπάρχει πάνω στα δόντια. Εάν δεν γίνεται σχολαστικά ή δεν γίνεται αρκετά συχνά, η μικροβιακή πλάκα παίρνει ιόντα ασβεστίου από το σάλιο και ενασβεστιώνεται γίνεται σκληρή, γίνεται πέτρα, τρυγία.

Η πέτρα μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση των ούλων και αφαιρείται πολύ εύκολα στα πλαίσια του καθαρισμού. Αν φροντίζετε να κάνετε έναν καθαρισμό των δοντιών παράλληλα με τον τακτικό σας έλεγχο, μία φορά κάθε 6 μήνες τότε δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα υποχώρησης των ούλων από τη συγκέντρωση της πέτρας.

Τρίτος λόγος που μπορεί να προκαλεί υποχώρηση των ούλων είναι το σφίξιμο των δοντιών ή ο νυχτερινός βρυγμός. Τα δόντια μας είναι πάρα πολύ σκληρά, είναι η σκληρότερη ουσία που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα, παρόλα αυτά όταν τρίβονται μεταξύ τους στα πλαίσια του βρυγμού, είναι δυνατόν να φθαρούν πάρα πολύ. Μία εκδήλωση αυτής της φθοράς, εμφανίζεται και κοντά στα ούλα.

Τα δόντια κάνουν μία μικρή ελαστική κίνηση κοντά στα ούλα και όταν οι δυνάμεις είναι πολύ υψηλές μπορεί να αποκολληθεί ένα στρώμα αδαμαντίνης και να δημιουργηθούν εσοχές οι οποίες είναι πιο κίτρινες, μπορεί να οδηγήσουν σε υποχώρηση των ούλων, να σας ενοχλούν όταν πίνετε κρύο νερό.

Ας μην ξεχνούμε πως ο νυχτερινός βρυγμός συνδέεται επίσης και με την υπνική άπνοια, μία κατάσταση με την οποία σταματάτε να αναπνέετε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν λοιπόν ροχαλίζετε πολύ στον ύπνο, αν ξυπνάτε πολύ κουρασμένοι, αν χρειάζεται να κοιμόσαστε στην διάρκεια της μέρας εξετάστε το ενδεχόμενο της υπνικής άπνοιας, διότι αυτή μπορεί να εκδηλωθεί μέσα στο στόμα ακόμη και με τη μορφή της υφίζησης των ούλων.

Κατά τ άλλα αν σφίγγετε τα δόντια σας τη διάρκεια της μέρας, θα θελα να γνωρίζετε ότι αυτό δεν είναι σωστό, η πιο φυσιολογική θέση των δοντιών στη διάρκεια της μέρας είναι τα δόντια να μην ακουμπούν μεταξύ τους, τα χείλη να είναι κλειστά, η γλώσσα να ξεκουράζεται στον ουρανίσκο. Προσπαθήστε συνειδητά να κρατήσετε τα δόντια σας σε απόσταση στη διάρκεια της μέρας και αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ και στην κατάσταση των ούλων.

Τέλος αν αντιμετωπίζετε νυχτερινό βρυγμό, σφίγγετε δηλαδή τα δόντια σας στη διάρκεια του ύπνου θα βοηθηθείτε πολύ με ένα νάρθηκα σταθεροποίησης, ο οποίος λειτουργεί προστατευτικά για τα δόντια σας. Μην παραβλέψετε τέλος, να ελέγξετε και την πιθανότητα της υπνικής άπνοιας, διότι η υπνική άπνοια είναι μια πολύ σημαντική κατάσταση, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ποιότητα της ζωής σας γενικά.

Τέταρτος βασικός λόγος που μπορεί να προκαλέσει υφίζηση των ούλων, είναι κάποια γενετική προδιάθεση. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν πολύ λεπτά ούλα, ένα λεπτό βιότυπο όπως τον λέμε, ούλα τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να έχουν μία ευαισθησία στην περιοδοντίτιδα που μπορεί να έχει κληρονομική προδιάθεση. Πρόκειται για καταστάσεις οι οποίες μπορούν να προληφθούν με τακτικούς ελέγχους και με τακτική φροντίδα από τον οδοντίατρο

‘Αλλος σημαντικός λόγος υποχώρησης των ούλων, είναι να έχετε συνωστισμένα δόντια, δόντια δηλαδή, τα οποία δεν βρίσκονται σε σωστή θέση μέσα στο τόξο. Ειδικά τα δόντια τα οποία βρίσκονται πιο έξω, δέχονται έντονες δυνάμεις κατά τη μάσηση, κατά τη λειτουργία, κατά το βούρτσισμα ακόμη των δοντιών και αυτά τα δόντια μπορεί να εμφανίσουν υποχώρηση των ούλων. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να γίνει μία ορθοδοντική θεραπεία, ώστε να έρθουν τα δόντια στη σωστή τους θέση και έτσι θα βελτιωθεί πάρα πολύ και η εικόνα των ούλων αλλά και η συμπεριφορά τους στο βάθος του χρόνου.

Σημαντικόςλόγος επίσης για την υποχώρηση των ούλων είναι το έντονο βούρτσισμα. Αυτό που προσπαθούμε να αφαιρέσουμε από τα δόντια κατά το βούρτσισμα είναι μία μαλακή πλάκα, ένα φιλμ μικροβίων. Δεν χρειάζεται να βουτσίζετε τα δόντια σας σκληρά, προμηθευτείτε μία μαλακή οδοντόβουρτσα, αλλάζετε την οδοντόβουρτσα τακτικά, μην την αφήνετε να παραμορφώνεται και βουρτσίστε τα ούλα σας με αγάπη.

Τέλος πολύ σημαντικός παράγοντας που μπορεί να σχετίζεται με την υφίζηση των ούλων είναι το κάπνισμα. Το κάπνισμα εκτός του ότι επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος, δηλαδή δεν επιτρέπει στο αίμα να φτάσει στα ούλα και να τα κρατήσει γερά όπως θα γινόταν στην περίπτωση που δεν καπνίζετε, εναποθέτει επίσης πάνω στα ούλα χημικές ουσίες οι οποίες επηρεάζουν πάρα πολύ τη συμπεριφορά τους και μπορεί να είναι αιτία υφίζησης.

Θέλω να ξέρετε πως δυστυχώς τα ούλα όταν φεύγουν από τη θέση τους και υποχωρούν δεν μπορούν να επανέλθουν. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να βρούμε το λόγο που προκάλεσε την υφίζηση, να τον αντιμετωπίσουμε και να σταματήσουμε την εξέλιξη της.

Υπάρχουν τεχνικές ανάπλασης των ούλων, τεχνικές με τις οποίες καλύπτονται οι ρίζες οι οποίες εφαρμόζονται συνήθως από εξειδικευμένους γιατρούς. Ένας περιοδοντολόγος για παράδειγμα μπορεί να πάρει μία ποσότητα ούλου κάποια άλλο σημείο του στόματος και να το μεταφέρει πάνω στη ρίζα και να την καλύψει πρόκειται όμως για τεχνικές απαιτητικές, αρκετά ακριβές οι οποίες καλό είναι να γίνουν όταν είναι απαραίτητο.

Δείτε το βίντεο στην αρχή του άρθρου ενώ αν αντιμετωπίζετε περιοδοντίτιδα, ενημερωθείτε για 5 σημαντικές αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε στο σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας.

Μοιραστείτε το