Διατροφικές διαταραχές και διάβρωση των δοντιών
Οι συνέπειες των διατροφικών διαταραχών στα δόντια εμφανίζονται σταδιακά και πολλές φορές δεν καταλαβαίνετε πως οι αλλαγές στα δόντια και στο χαμόγελο σας, σχετίζονται με τις διατροφικές σας συνήθειες.
Από όλες τις συνήθειες που συνοδεύουν τις διατροφικές διαταραχές, αυτή που επηρεάζει σημαντικά την υγεία των δοντιών είναι οι συχνοί εμετοί.
Το γαστρικό περιεχόμενο εκτός από την τροφή που έχει καταναλωθεί περιέχει και τα οξέα που έχουν εκκριθεί, ώστε να ξεκινήσει η πέψη. Η δίοδος αυτών των οξέων μέσα από την στοματική κοιλότητα, έχει βλαπτικές συνέπειες στα δόντια.
Μπορεί επίσης μετά από ένα επεισόδιο με εμετό προκειμένου να αισθανθείτε καλύτερα, να βουρτσίζετε τα δόντια σας που εκείνη την στιγμή είναι αδύναμα λόγω των οξέων. Η μηχανική κίνηση της οδοντόβουρτσας, επιταχύνει την απώλεια της οδοντικής ουσίας.
Το σάλιο, που είναι μια ασπίδα προστασίας για τα δόντια, αποκτά τις επόμενες ώρες φυσιολογικό pH, όταν όμως οι εμετοί είναι συχνοί δεν είναι ικανό από μόνο του να προστατεύσει τα δόντια τα οποία διαβρώνονται συνεχώς.
Η απώλεια οδοντικής ουσίας που οφείλεται σε οξέα ονομάζεται οδοντική διάβρωση και έχει αρχίσει να εμφανίζεται στην επιστημονική οδοντιατρική βιβλιογραφία μόλις το 1945.
Έκτοτε έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να ερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο τα οξέα επηρεάζουν τα δόντια, έχουν προταθεί προληπτικά μέτρα αλλά δεν έχει ερευνηθεί στον βαθμό που πρέπει, η οδοντιατρική θεραπεία των περιστατικών αυτών.
Έτσι η επιστημονική κοινότητα πολλές φορές δεν είναι τόσο ενημερωμένη για να αναγνωρίζει και να θεραπεύει την διάβρωση των δοντιών, όσο είναι για παράδειγμα για την αντιμετώπιση της τερηδόνας.
Στην διάβρωση των δοντιών οι περιοχές στις οποίες εντοπίζεται αρχικά το πρόβλημα είναι οι υπερώιες πλευρές των άνω πρόσθιων δοντιών. Στα πρώιμα στάδια η βλάβη είναι πολύ δύσκολα αναγνωρίσιμη λόγω του ότι η θέση των δοντιών αυτών δεν είναι εύκολα ορατή σε εσάς. Σιγά σιγά όμως η απώλεια οδοντικής ουσίας επεκτείνεται και στο κοπτικό χείλος των πρόσθιων δοντιών σας, τα οποία λεπταίνουν και κονταίνουν.
Όταν τα δόντια χάσουν το επιφανειακό προστατευτικό στρώμα της αδαμαντίνης, εκτίθεται στο στοματικό περιβάλλον η οδοντίνη η οποία είναι περισσότερο ευαίσθητη στην διάβρωση και αυξάνεται έτσι ο ρυθμός απώλειας της οδοντικής ουσίας.
Στα προχωρημένα στάδια της νόσου εμφανίζονται αλλαγές και στα πίσω δόντια τα οποία καθώς διαβρώνονται μικραίνουν σε μέγεθος οδηγώντας τελικά σε απώλεια του ύψους του κάτω μέρους του προσώπου.
Επειδή η αλλαγή είναι σταδιακή πολλές φορές δεν την αξιολογείτε και ακόμη και αν σας προβληματίζει, σπανίως την συνδέετε με με την διατροφική διαταραχή και τους εμετούς.
Η διάβρωση των πρόσθιων δοντιών έχει ταξινομηθεί σε 5 κατηγορίες σύμφωνα με την ταξινόμηση ACE (Anterior Clinical Erosion).
Η κατηγορία 1 περιλαμβάνει τους ασθενείς στους οποίους παρατηρείτε λέπτυνση του πάχους της αδαμαντίνης στα πρόσθια δόντια. Στους ασθενείς αυτούς δεν προτείνετε κάποια θεραπεία, γίνεται όμως ενημέρωση και δίνονται οδηγίες προστασίας των δοντιών.
Η κατηγορία 2 περιλαμβάνει τους ασθενείς στους οποίους έχει αρχίσει η έκθεση της οδοντίνης, του δεύτερου στρώματος των δοντιών, η οποία συνήθως αντιμετωπίζεται με μικρά λευκά σφραγίσματα.
Στην κατηγορία 3 εμφανίζονται φθαρμένα κοπτικά χείλη με απώλεια του μήκους των δοντιών λιγότερο από 2 χιλιοστά και ταυτόχρονα εκτεθειμένη οδοντίνη. Στην κατηγορία αυτή των ασθενών προτείνονται συντηρητικές άμεσες ή έμμεσες αποκαταστάσεις ρητίνης οι οποίες συγκολλώνται στην υπερώια επιφάνεια των δοντιών χωρίς να τροχιστεί το δόντι καθόλου.
Στις κατηγορίες 4 και 5 τέλος υπάρχει απώλεια του μήκους των δοντιών μεγαλύτερη από τα 2 χιλιοστά ενώ τέλος στην κατηγορία 6 υπάρχει και νέκρωση δοντιών λόγω της προχωρημένης βλάβης. Τα περιστατικά αυτά είναι τα πιο απαιτητικά στην αντιμετώπιση τους από τον οδοντίατρο και θεραπεύονται με εκτεταμένες προσθετικές εργασίες.
Αν κάνετε συχνά εμετούς, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
- Βούρτσιστε τα δόντια, αφού περάσει τουλάχιστον μία ώρα από τον εμετό.
- Ξεπλύνετε τα δόντια μετά τον εμετό, με ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας σε νερό
- Χρησιμοποιείτε φθοριούχα στοματοπλυμάτα
- Ζητήστε βοήθεια για την αντιμετώπιση της διατροφικής διαταραχής
Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε την αλλαγή στα δόντια και άστο χαμόγελο σας, καλό είναι να γνωρίζετε πως παλαιότερα η μόνη λύση που υπήρχε ήταν η ολική στοματική αποκατάσταση με στεφάνες, όπως στο περιστατικό του ιατρείου μου, το οποίο βλέπετε στις φωτογραφίες 15 χρόνια μετά την αποκατάσταση του με γαλβανοκεραμικές στεφάνες.

.Πρόκειται για ένα σχέδιο θεραπείας που προϋποθέτει την αφαίρεση επιπλέον οδοντικής ουσίας. Τα δόντια πρέπει να τροχιστούν και στις επιφάνειες που δεν έχουν διαβρωθεί, προκειμένου να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για τις στεφάνες. Αυτό οδηγεί αναγκαστικά σε ένα μικρό σε μέγεθος οδοντικό στήριγμα, το οποίο μπορεί να χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία προκειμένου να αποκατασταθεί.
Τα τελευταία χρόνια όμως, με την βοήθεια των εξελίξεων στα υλικά και τις τεχνικές συγκόλλησης, έχουμε επιτύχει εξαιρετικά συντηρητικές αποκαταστάσεις συγκολλώντας στην επιφάνεια των δοντιών ολοκεραμικές εργασίες που αποκαθιστούν το σχήμα των δοντιών, την αισθητική και την λειτουργία τους, χωρίς να μειώνουν επιπλέον την ποσότητα της υπολειπόμενης οδοντικής ουσίας.
Η παρακάτω εικόνα είναι από ένα τέτοιο περιστατικό, θεραπευμένο στο ιατρείο μας.

Η αποκατάσταση των φθαρμένων δοντιών από την διάβρωση, είναι απαραίτητη και για την προστασία της οδοντικής ουσίας που υπάρχει στο στόμα.
Είναι τόσο θεαματική η βελτίωση στην αυτοπεποίθηση των ασθενών μας που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα δόντια τους, που ακόμη και η πρόγνωση της βουλιμίας βελτιώνεται.