Εμφυτεύματα ζιρκονίου. Είναι καλύτερα από τα εμφυτεύματα τιτανίου;

Το τιτάνιο, είναι ο χρυσός κανόνας στην οδοντιατρική των εμφυτευμάτων.

Είναι ένα μέταλλο το οποίο χρησιμοποιείται όχι μόνο στην οδοντιατρική, αλλά και στην ορθοπεδική  κι έχει αποδειχθεί πως είναι πολύ φιλικό για το ανθρώπινο σώμα.

Επιτρέπει στα κύτταρα του οστού να μεγαλώσουν στην επιφάνεια του, με μία διαδικασία που την ονομάζουμε οστεοενσωμάτωση και που έχει σαν αποτέλεσμα, το τιτάνιο να ενώνεται με το οστό και να δημιουργεί έναν ισχυρό δεσμό που μπορεί να αντέξει και τις μασητικές δυνάμεις.

Tα εμφυτεύματα από τιτάνιο είναι μεταλλικά, έχουν χρώμα γκρι, και χρησιμοποιούνται στο 99% των εμφυτευμάτων που τοποθετούνται στο ανθρώπινο στόμα.

Τα κεραμικά εμφυτεύματα δεν είναι κάτι καινούργιο. Ξεκίνησαν να εφαρμόζονται το 1970 και ήταν φτιαγμένα από αλουμίνα. Έσπαγαν όμως κατά τη χρήση, δεν ήταν αρκετά ισχυρά, και στην πορεία δημιουργήθηκε μία κακή φήμη γύρω από αυτά.

Τα τελευταία χρόνια στην οδοντιατρική, χρησιμοποιούνται και εμφυτεύματα ζιρκονίας. Η ζιρκονία είναι το οξείδιο του ζιρκονίου. Πρόκειται για ένα κεραμικό υλικό το οποίο  χρησιμοποιείται για να κατασκευαστούν οδοντικά εμφυτεύματα που είναι είναι κεραμικά και λευκά σε χρώμα.

Και θα μου πείτε, για ποιο λόγο να υπάρχουν δύο διαφορετικά υλικά, για να φτιάξει κανείς τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Ποιες είναι οι ανάγκες που καλύπτουν τα κεραμικά εμφυτεύματα;

Οι βασικοί λόγοι είναι βιολογικοί και αισθητικοί.

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν θέλουν να τοποθετήσουν μέταλλο, μέσα στο στόμα τους ενώ κάποιοι άλλοι έχουν διαγνωστεί με υπερευαισθησία στο τιτάνιο, δεν μπορούν δηλαδή να δεχτούν το τιτάνιο μέσα στο σώμα τους, ποσοστό ελάχιστο βέβαια, στο σύνολο των ανθρώπων.

Τέλος, υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι θέλουν μόνο λευκά υλικά στο στόμα τους.

Η ζιρκονία όμως είναι πολύ διαφορετική από το τιτάνιο, γιατί

  • δεν είναι μέταλλο.
  • είναι κεραμικό υλικό, πιο εύθραυστο δηλαδή από το μέταλλο.
  • δεν μεταφέρει στο οστό τις δυνάμεις με τον ίδιο τρόπο, όπως το τιτάνιο.
  • δεν είναι στην αρχή τόσο φιλική στα κύτταρα του οστού, όπως το τιτάνιο.
  • δεν δίνει στην προσθετική των δοντιών, ευελιξία για να αποκαταστήσουμε εμφυτεύματα που έχουν τοποθετηθεί σε μη ιδανικές θέσεις.

Τα εμφυτεύματα από ζιρκονία, πρέπει να τοποθετηθούν με ακρίβεια στη σωστή θέση. Χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο οστεοενσωμάτωσης και είναι και πιο ακριβά από τα εμφυτεύματα τιτανίου.

Τι μας λέει για τα εμφυτεύματα ζιρκονίου η Αμερικανική Ακαδημία Οστεοενσωμάτωσης;

Με πρόσφατη δημοσίευση, η οποία συγκεντρώνει τα αποτελέσματα από άλλα 155 άρθρα, λέει ότι:

Τα εμφυτεύματα από ζιρκονία και τα εμφυτεύματα από τιτάνιο, έχουν την ίδια επιτυχία μέσα στο οστό.

Μπορούν  δηλαδή να ενωθούν με το οστό στον ίδιο καλό βαθμό.

Το δεύτερο που μας λέει είναι ότι τα εμφυτεύματα ζιρκονίου είναι αρκετά ανθεκτικά, δεν διατρέχουν κίνδυνο να σπάσουν.

Και το τρίτο πολύ σημαντικό, είναι  πως τα εμφυτεύματα ζιρκονίας τα οποία αποτελούνται από δύο κομμάτια, δεν έχουν ακόμα μεγάλη επιστημονική κατοχύρωση για να χρησιμοποιούνται  ευρύτερα, υποστηρίζει δηλαδή τη χρήση εμφυτευμάτων ζιρκονίας, τα οποία είναι φτιαγμένα σε ένα σώμα, και το εμφύτευμα, και το στήριγμα του δοντιού.

Εμφυτεύματα τα οποία, όπως είπα και πιο πριν, δεν είναι τόσο ευέλικτα στην αποκατάστασή τους, όσο είναι τα εμφυτεύματα που είναι φτιαγμένα από τιτάνιο.

Στην Ελλάδα, ελάχιστοι είναι οι γιατροί οι οποίοι χρησιμοποιούν εμφυτεύματα από ζιρκονία.

Η προσωπική μου γνώμη είναι πως ο μεγαλύτερος αριθμός των ανθρώπων, μπορεί να εξυπηρετηθεί θαυμάσια με εμφυτεύματα τιτανίου. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν πραγματικά ανάγκη, τα εμφυτεύματα ζιρκονίας.

Είμαι θετική στο να τα χρησιμοποιήσει  ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν θέλει μέταλλα στο σώμα του ή ένας άνθρωπος ο οποίος έχει διαγνωσθεί με υπερευαισθησία στο τιτάνιο και θέλει να συμπληρώσει τα δόντια που του λείπουν.

Αν το μέλλον δείξει πως τα εμφυτεύματα που είναι φτιαγμένα από ζιρκονία έχουν καλύτερη συμπεριφορά στο χρόνο ή διατηρούν τα επίπεδα του οστού ή  γλιτώνουν τους ασθενείς μας από τις περιεμφυματίτιδες θα ήταν χαρά για όλους μας να τα χρησιμοποιούμε περισσότερο

Μοιραστείτε το